Om Gringelstad


Gringelstad ligger 12 km söder om Kristianstad och 3 km öster om Kristianstad Airport. Det bor ungefär 200 personer i byn. 1991 grundades Gringelstad Byaförening. Byraföreningen aktiverar byborna och övriga människor som har anknytning till Gringelstad. Vi har aktiviteter som Valborgsfirande, grillafton, Höstfest (Grisfest), släktforskning, Ärtsoppa och juldansen då tomten kommer med godispåsar.

Gringelstads historia

1388 var första gången Gringelstad omtalades och det var Johannis Bocks af Grindelstadia som sa det och det finns antecknat från Bosjöklosters arkiv. Varför byn heter Gringelstad är oklart. Det finns många teorier om vad Gringelstad betyder, exempelvis att det kommer från ordet ”inhägnad” eller ”platsen där Grendel lade till sina båtar” detta kan diskuteras men det är ingen som vet var det kommer ifrån. Men bakom nuvarande Gringelstad döljer sig ett äldre Grindelstad.

Naturen i Gringelstad

Genom Gringelstad slingrar sig Vramsån. Gringelstad har blomstrande ängar och en massa tallskog. Det finns en del lantbruk och en massa åkrar, men det är väldigt svårodlat på grund av att jorden är väldigt sandig.